Unikatna zaštita od elektromagnetnog zračenja
Kupovina

ZAŠTITA OD ZRAČENJA MOBILNIH TELEFONA

Određeni postupci i stvaranje pozitivnih navika kod upotrebe i manipulacija sa mobilnim telefonima može u određenoj meri da vas zaštiti od njihovog zračenja. Delimična zaštita od zračenja mobilnih telefona, odnosno smanjenje štetnog uticaja može se postići sledećim postupcima:
 1. Skratite razgovore – Neka mobilni telefon služi za prenošenje saopštenja i informacija. Razgovori treba da budu koncizni i kraći. Duže razgovore, ćaskanje obavljajte preko fiksnog telefona, ali koristite žični fiksni telefon, a ne bežični.
 2. Govorite tiše – Govorite mobilnim telefonom što je moguće tiše, jer pri povećanju glasnosti automatski se uvećava jačina zračenja.
 3. Šaljite SMS poruke – Mobilni telefon Vas manje zrači ako šaljete SMS poruke, nego kada vodite razgovore. Ali i poruke treba da su kraće (ne pisati romane) i ne treba ni sa njihovim brojem preterivati.
 4. Pravite pauze između razgovora – Posle par minuta razgovora mobilnim telefonom našem telu (posebno mozgu) je potrebno oko 1 sat da se vrati u normalno stanje. Negativni efekti se akumuliraju, zato pazite na svaki minut razgovora uz što duže pauze.
 5. Menjajte strane – Ako morate duže da razgovarajte onda svakih jedan do tri minuta premestite telefon na drugo uvo.
 6. Koristite spikerfon – Uključite spikerfon i odmaknite telefon od sebe što dalje (energija EM zračenja opada sa kvadratom rastojanja). Dobro je koristiti i bluetooth i udaljiti telefon od sebe (nivo zračenja bluetooth-a je niska). Najmanje dobro rešenje je koristiti slušalice (hands free) jer se njihov kabal ponaša kao sekundarna prijemna antena u kojoj se indukuje EM signal i usmerava u uvo.
 7. Telefon prinesite uvetu tek po uspostavljanju veze – Dok se uspostavlja veza ne držite telefon na uvetu, jer je u toj fazi sinal (zračenje) najjači. Tek kada se veza uspostavi (na novijim telefonima to se vidi na ekranu) prinesite aparat glavi.
 8. Ne prislanjajte telefon čvrsto uz uvo – Energija zračenja opada s kvadratom rastojanja, zato telefon odmaknite koji centimentar (2 – 3 cm) od uveta.
 9. Ne pokrivajte antenu rukom – Tkivo apsorbuje deo energije zračenja, te tako slabi signal, a kada je signal slabiji zračenje se automatski pojačava. Zato držite telefon tako da ne pokrivate antenu.
 10. Kada je veza loša prekinite razgovor – Kada je signal slab (loša veza) onda mobilni aparat automatski pojačava emitovani signal (zračenje), i zato prekinite vezu.
 11. Uzbegavajte skučene, zatvorene prostore – Ne koristite mobilni telefon u skučenim, zatvorenim, ukopanim prostorijama (liftovi, podrumi, podzemne železnice) i drugim mestima gde je signal slab (ispod polovine skale signala).
 12. Ne koristite mobilni u pokretu – Prilikom kretanja jačina signala se menja pa samim tim se i intenzitet zračenja mobilnog menja. U pokretu, naročito pri većim brzinama brzo se prelazi uz zone jedne u zonu druge bazne stanice (ćelije); na graničnim područjima signal je naslabiji, a isijavanje antene mobilnog najače. Zato što manje ili nikako ne koristite mobilni u kolima, vozu.
 13. Ugasite uređaj – Imajte naviku da gasite mobilni telefon u vreme kada ne morate nužno da budete dostuni. I u “stand bay” režimu telefon periodično komunicira sa baznom stanicom i zrači. Mnogi mobilni telefoni imaju opcije da se isključe neke funkcije (offline, standalone, flight …).
 14. Ne nosite telefon u džepu – Ne nosite telefon neposredno uz telo (u džepu pantalona ili košulje, ili na grudima okačenog o pantljiku). Zračenje mobilnog telefona može da negativno utiče na unutrašnje organe, izazove mutaciju DNK posebno lako osetljivih polnih ćelija (spermatozoida, odnosno jajnih ćelija). Istraživanja pokazuju da muškarci koji drže mobilni telefon u džepu imaju 25% manji broj spematozoida i smanjenju njihovu aktivnost. Najbolje mesto za nošenje mobilnog je tašna, torbica, ranac.
 15. Izbacite mobilni iz spavaće sobe – Ne spavajte sa uključenim mobilnim pored glave, ispod jastuka ili na natkasni. Ovoj lošoj navici posebno su skloni tinejđeri.
 16. Klonite se mobilnih vaših saputnika – Slično kao “pasivno pušenje” postoji i “pasivno zračenje”. Kada neko u vašoj blizini govori mobilnim telefonom odaljite se od njega ako je moguće, da ne biste bili bespotrebno zračeni.
 17. Smanjite emitovanu snagu mobilnog telefona – Neki modeli mobilnih telefona imaju mogućnost setovanja (regulisanja) snage zračenja (npr. neki modeli Nokije) što je navedeno u uputstvu za upotrebu.
 18. NE DAJTE DA SE DECA IGRAJU ILI KORISTE MOBILNI TELEFONOM – Mobilni telefon nije dečija igračka. Dečiji organizam je posebno osetljiv na zračenje mobilnog telefona.
 19. Nabavite mobilni sa što manjom vrednošću SAR-a – Proverite koju vrednost parametra SAR ima vaš mobilni telefon. Kada kupujete novi mobilni nastojte da kupite onaj model koji ima što manju vrednost SAR-a.

Šta je SAR i kako saznati kolika je vredenost za pojedine modele mobilnih telefona?

NEITRONIK JE JEDINSTVENA, EFIKASNA, VERIFIKOVANA ZAŠTITA OD ELEKTROMAGNETNOG ZRAČENJA MOBILNOG I BEŽIČNOG TELEFONA.PORUČITE NEITRONIK
Kupovina
PORUČITE NEITRONIK
Prijatelji sajta
Banner Vision-Srbija

Banner Biljna ishrana